Eye Movement Desensitization and Reprocessing ( EMDR )

 

EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) is een vorm van psychotherapie die specifiek is ontworpen voor het verwerken van traumatische ervaringen. Deze behandeling richt zich op het verminderen van de emotionele lading die geassocieerd is met traumatische herinneringen, zodat ze minder invloed hebben op het huidige leven van de persoon.

Bij EMDR wordt ervan uitgegaan dat traumatische ervaringen niet volledig zijn verwerkt en vast kunnen blijven zitten in het geheugen, waardoor ze herhaaldelijk en onbedoeld worden herbeleefd. Dit kan leiden tot symptomen zoals flashbacks, angst, prikkelbaarheid en vermijdingsgedrag. EMDR helpt bij het verwerken van deze herinneringen, zodat ze hun emotionele lading verliezen en de persoon ze beter kan integreren in hun levensverhaal.

Een essentieel onderdeel van EMDR is het oproepen van traumatische herinneringen terwijl de persoon wordt afgeleid met bilaterale stimulatie, zoals oogbewegingen, auditieve tonen of tikken. Deze stimulatie helpt de hersenen om de traumatische herinnering op een nieuwe manier te verwerken, waardoor de emotionele lading ervan wordt verminderd. Door herhaalde sets van stimulatie wordt de verwerking bevorderd en kan er een verschuiving optreden van negatieve overtuigingen naar positieve en realistische overtuigingen.

EMDR omvat verschillende fasen, waaronder het in kaart brengen van de traumatische herinneringen, het identificeren van negatieve overtuigingen, het activeren van de herinneringen met bilaterale stimulatie, en het verankeren van positieve overtuigingen. Het proces wordt begeleid door een getrainde EMDR-therapeut, die ondersteuning biedt en de persoon helpt om veilig door de behandeling te gaan.

Hoewel EMDR oorspronkelijk is ontwikkeld voor de behandeling van traumatische ervaringen, kan het ook effectief zijn bij andere psychische aandoeningen, zoals angststoornissen, fobieën, depressie en chronische pijn. Het kan ook nuttig zijn bij het versterken van het zelfvertrouwen en het bevorderen van persoonlijke groei.